Pages

Ads 468x60px

Sıcaklık

   Toplanan meyvelerde hayat olaylarını yavaşlatmanın ve olgunluğu geciktirmenin ilk şartı, unların düşük sıcaklık derecelerinde tutulmalarıdır. Mesela elmalar, 4,4 0 C’ de 0 0 C’de tutulduklarına göre iki kat daha çabuk olgunlaşır. Sıcaklık 18 0 C yükseldiği zaman olgunlaşma da 8 kat daha hızlı olur.
   Meyvelerin en iyi olarak saklanabilecekleri sıcaklık dereceleri çeşitler için farklıdır. Öte yandan sıcaklığın belli bir dereceden aşağı düşmesi meyvelerde iç kararmalarına ve donmalara sebep olur. Bu yüzden depolama süresini uzatmak için sıcaklığı 0 0 C’ nin altına düşmesi tehlikelidir. Nitekim güzlük ve kışlık elmalar ortalama olarak -25 0C, armutlar - 210 C, şeftaliler -160 C, erikler -220 C, üzümler -280 C ve çilekler ise -11 0 C donar.
   Depo sıcaklığının düzenlenmesinde üzerinde durulması gereken bir nokta da sıcaklığın sabit tutulmasıdır. Depolamada meyveler, değişen sıcaklıklarda zarar görür.

Sıcaklık

0 yorum:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...